onsdag 20 mars 2013

Vårdagjämningen

inträffar i dag!

Fakta:
-----------------------
" Vårdagjämningen inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas vårdagjämningspunkten.
Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig.
Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen. Refraktionen innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit. Refraktionen medför också att dag och natt är lika långa först något dygn efter höstdagjämningen.
Dagarna omkring vårdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring vårdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden. "
------------------------


Någon vår ser jag däremot inte till!

Det har nu snöat och blåst i två dygn och fortsättning följer!

För ett år sedan, den 16 mars gick premiärturen med bobilen till Strängnäs! 

Parkerad på ställplatsen i Strängnäs! Inte tillstymmelse till snö!

Då var det vår i luften på riktigt!

Så här såg det ut i går, i dag ännu mera snö!

Men vi närmar oss premiären om det så blir Åska med Driv-is!

I dag får jag trösta mig med att åka till barnbarnen, det är inte det sämsta!
Ska hämta Saga i skolan och följa till teatern!

Lev väl!

10 kommentarer:

 1. Visst är det skillnad från förra året vid den här tidpunkten. Idag får man pulsa fram och böja sig ner i vindbyarna, ska till jobbet senare idag.
  Trevlig dag med barnbarn o teatern.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack för upplysningen! Här blåser det idag, men det är 17 grader ute.....

  Ha fin dag!

  SvaraRadera
 3. Ja, man undrar ju lite var våren håller hus bara... Vi har tänkt åka ut med husbilen i påsk, men vi har inga vinterdäck, så nu får det ju liksom ta och smälta bort det här!!!

  SvaraRadera
 4. Ofta hör man att det var bättre förr, men icke….. 1965 var jag skogsarbetare och då började det snöa i oktober månad och sedan snöade det mer eller mindre vare dag, fram till mitten av april.
  I mitten av april månad var det mer eller mindre oframkomligt i skog och mark. På senare år är detta den ”tråkigaste och längsta” vinter jag varit med om. Kram.

  SvaraRadera
 5. Jag kan känna att det är lite otäckt detta med klimatet som ändrats. När ni hade barmark i fjol, och i år så mycket snö. ..För oss känns det ingen skillnad. Vi har mycket snö hela vintern. Så vi börjar inte ens vänta än. Men idag åkte vi 5 mil till husbilsfirman...o det var sommarföre med asfalten framme. Det var härligt. Kram

  SvaraRadera
 6. Usch ja för snön hoppas den gått bort innan vi kommer hem om ca en månad.
  Vet inte varför du inte fått uppdateringar, men vi har varit lite sena med inläggen pga datorkrångel. Du får gå tillbaka och läsa :)
  Nu fortsätter vi som vanligt.

  SvaraRadera
 7. Det finns faktiskt en fördel med snö och minusgrader. Det är absolut mycket lättare att komma hem med Nellie efter en långpromenad. Annars är det tassbad i en balja som gäller alternativt avspolning i badkaret med duschen då det är som värst vid tö- och slaskväder. Hon gillar det inte men hon finner sig i det, troligen därför att hon får en liten belöning efteråt.

  SvaraRadera
 8. Hey! I understand this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does operating a well-established blog like yours take a large amount
  of work? I'm completely new to writing a blog however I do write in my diary daily. I'd like to start a
  blog so I can share my experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind
  of suggestions or tips for new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

  My web page ... toys shop online

  SvaraRadera
 9. Vi har också jämfört bakåt några år och som regel alltid dragit iväg första delen av mars ner i Europa för att hämta hem våren. Nu är det ingen idé för dom har ju lika eländigt väder söderut. Hur som helst så har vi bestämt, att oavsett väder så drar vi söderut till påsk. Kram, 3M

  SvaraRadera
 10. Jisses, va snö ni har! Ändå gnäller jag för det llilla som kommer på natten och försvinner sedan på dagen. Hoppas det bara "smäller till" och blir barmark.

  SvaraRadera