lördag 26 januari 2013

Släktforskning

bedriver min kära syster! Detta till min stora glädje också!

Min mormor hette Alma! Husbilen döpt efter henne!

Min syster har lyckats hitta hennes förfäder ända till hennes: Mormors morfars far!

Följande är nedtecknat av min syster!

" Spanskt och tyskt
När Almas mormors morfar Frantz Ludvig Kron dog den 21 mars 1858 skrev prästen så här i Död- och begravningsboken: ”Född år 1778 d. 9 april. Fadren Kock vid Värnäs. Tysk till nationen. Modren Spanjorska.”
Frantz Ludvig bodde vid sin död i Fillinge tingshus i Bankekind och hade gjort det sedan 1830-talet. Han hade varit fjärdingsman sedan mitten av 1820-talet.
Fillinge tingshus finns kvar och är kulturminnesmärkt.


Fillinge tingshus! Foto Elsie.


Frantz Ludvigs far, den tyske kocken hette Jacob Kron. Modern hette Engla. Jacob Kron var kock hos Mattias Strålenhielm som var ryttmästare, kompanichef, major och slutligen överstelöjtnant.

Man kan följa Jacob Kron som kock hos Strålenhielm från 1772 i Västra Tollstad (ligger bortåt Vättern) via Värna till Smedstad i Linköping (inne på regementsområdet).

Jacob Kron dör i Smedstad 1802, även nu står det i kyrkboken att han är tysk.

Engla bor som änka kvar hos familjen Strålenhielm, som s.k. nådehjon (både överstelöjtnant Strålenhielm och hans fru är nu döda och en dotter med man låter Engla bo kvar, Engla har ju funnits med i hela dotterns liv).

1815 dör ”Engla Dorothea Landfass. Enka efter Kocken Jacob Kron, Nådehjon på Smestad, född i Tyskland.” Hon är då 80 år.

Min gissning är, men jag har inga bevis: Strålenhielm (född 1728) är stationerad i Pommern  där krigas det från och till i många år.
Där anställer han en tysk kock, som är gift eller gifter sig senare med spanska Engla. Eftersom hon är född i Tyskland (enl kyrkböcker) är väl hennes spanske far där och krigar också.
Det var vanligt på den tiden, att åtminstone befälet hade familjen med sig. 1766 föds en dotter till Strålenhielm i Pommern. "

Min mormors mormors morfars far hette alltså Jacob Kron han var tysk och hustrun spanjorska!

Intressant med släktforskning, att få reda på sina förfäder! Ofta rörde sig inte folk så långt på den tiden!
Det var att gå till fots så man fick hitta en partner på nära håll! Ofta i grannsocknen som längst!
I det här fallet kom vi ända ner i Europa beroende på krig som Sverige förde ganska ofta på den tiden!

Detta är bara en del i min systers arbete, kanske får återkomma med andra förfäder senare!


Lev väl!

5 kommentarer:

 1. Visst är det kul att hitta sina rötter och en del överraskningar. Lennart har också följt sin släkt och vi hälsade på i trakten i somras, för att se var de levde. ha dé gott!

  SvaraRadera
 2. Visst är det kul med släktforskning - har haft lite tur med att en f.d. arbetskamrat har hjälpt mig en del :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Har inte pysslat med släktforskning. Vet inget om vårt familje"träd" alls. Tänk om du får reda på att du har någon hemsk person i släkten. Usch så hemskt. Kanske det är därför som jag aldrig börjat med släktforskning:-)))) Kram

  SvaraRadera
 4. Jag har heller aldrig sysslat med släktforksning, men fler och fler ägnar sig åt detta. Kanske något att fundera på......

  SvaraRadera
 5. Det är oftast det intressanta med släktforskning. Man får reda på lite om det mesta som släkten varit med om. Vi har tur, för på Mats sida var det en kille som gjorde en utredning om vallonerna som kom till Dalsland för att lära svenskarna om järnhantering. Den undersökningen som då gjordes om dessa Vallonsläkter resulterade i en bok om alla släkterna. (De var ju inte så många) vilket innebär att Mats kan följa sin släkt ända bak till 1600-talet. Vi satt igårkväll och läste lite i den tillsammans med barnbarn vi hade här. De tyckte det var spännande. Dessutom att se hur namnet ibland ändrat karaktär och stavning, då de förde alla böcker för hand och det blev tolkningaändringar. Det finns många roliga typer i släkten tycker vi idag, men det är fascinerande. Vad gäller min släkt har vi inte gjort något, kanske skulle göra det. Vi får väl se om det blir tid för det för allt husbilsåkandet. Kram 3 M

  SvaraRadera