med Buss hade klubben ordnat i dag!
Vi besökte Stöpafors Kvarn!
Stöpafors är den enda Kvarnen i Sverige som maler Skrädmjöl och tillverkningen går till på samma sätt som vid starten för nära 100 år sedan!
Skrädmjöl tillverkas av Havre som först rostas/torkas och sedan males!
Av Skrädmjöl kan man gör Nävgröt som är en Värmländsk specialitet!
Den äter man med stekt Fläsk och Lingonsylt, faktiskt gott!
Nävgröt! Namnet kommer av att den skall vara så torr att man kan äta den med näven!
Havren rostas torr på en stor plåt med kanter! Eldas med ved under! En roterare rör om!
Torkhuset! Går åt mycke ved!
Nävgröt med Fläsk och Lingon!
Kvarnen! Här inne males den torkade och skalade Havren mellan två stora kvarnstenar!
När vi kom hem tog vi en promenad in till Sunne! Lagom gångavstånd för en "Lättlunch"!
Hem och tog en siesta, därefter Kaffe men Drambuie, vilken lyx!
Nu ska Centraldammsugaren användas och i kväll lagas middag hemma!
Lev väl!
Hoppas du köpte lite skrädmjöl också. Har ett (finns numera på påsen också) recept på supergoda skrädmjölsdrömmar, har fått det av svärmor.
SvaraRaderaDet finns väldigt många andra utflyktsmål kring Sunne också. T.ex Rottneros park och Selma Lagerlöfs hem Mårbacka nästan mitt emot Rottneros, inte långt ifrån där vi hade sommarstugan. Njut och ha det så skönt. 3 M
För många år sen var jag med på en utflykt i Värmland. Då värmdes nävgröten i flottet från det stekta fläsket. Jag minns att det var gott, men man kunde definitivt inte hålla det i näven. Ha dé!
SvaraRadera