tisdag 9 februari 2016

Centro Forestal

Sueco lever just nu ett osäkert liv som jag berättat om tidigare.

Bilden togs innan jag börjat med 5:2!


Svenska Magasinet är en tidning för svenskar på solkusten.
Kommer ut en gång i månaden som papperstidning och finns också på nätet.

Här kommer ett par texter från Svenska Magasinet om vad som hänt med CFS:

--------------------------------------------------------------

Centro Forestal Suecos sista dagar


REPORTAGE Svenskarnas populäraste samlingsplats sedan nästan 40 år, Centro Forestal Sueco, jämnas med marken. Som Sydkusten tidigare informerat har anläggningen på Golden Mile i Marbella sålts till engelska investerare, som kommer att riva hela anläggningen och uppföra ett lyxhotell. Nycklarna överlämnas 30 september.

Den sista gästen på Centro Forestal Sueco checkade ut 1 september. Många av de anställda slutade redan till sommaren och för dem som är kvar till slutet återstår endast att lägga ned företaget och sälja de återstående inventarierna. Direktören för CFS sedan 2002, Lotta Karlsson, har förgäves försökt finna en alternativ plats för det som varit en välmående verksamhet. 
– Visst har jag förståelse för att Stiftelsen Centralfonden sålt anläggningen, men det känns väldigt tråkigt. Speciellt då vi helst av allt hade velat fortsätta verksamheten, berättar hon. 

Centro Forestal Sueco har drivits sedan 2011 av Lotta och Ingvar Karlsson, i samarbete med Freys Hotel Group och Rygginstitutet. När Lotta fick veta att anläggningen skulle säljas ville de lägga ett motbud, men stötte på ett oövervinnerligt problem. 
– Vi behövde få anläggningen värderad för att kunna ta ett lån. Efter mer än två månaders väntan fick vi dock svar av värderaren att de inte kunde genomföra uppdraget av byråkratiska skäl. 

Det var också snöpligt när de nya ägarna i juli tog kontakt med Lotta och erbjöd henne att skjuta upp övertagandet sex månader. 
– Jag hade gärna fortsatt ett halvår till, men då hade de behövt säga till lite tidigare. Nu var det för sent. 

Plan B var att finna en annan anläggning där de kunde fortsätta att bedriva rehab och semesterboende, som gått mycket bra tack vare långvariga avtal med svenska institutioner. Det var dock inte det enklaste och i februari i år tvingades Lotta varsla samtliga 16 anställda om uppsägning. 
– Det har varit en både jobbig och kostsam process. Visserligen har arbetsmarknadsreformerna i Spanien gjort det lättare att säga upp personal, men bara om företaget går med förlust. Då vi gick med vinst har uppsägningarna kostat oss avsevärt. 

Planerna på att fortsätta verksamheten på annan plats har Lotta och Ingvar Karlsson nu lagt ned helt. 
– Vi vet faktiskt inte vad vi ska ägna oss åt, men känner att det är i tidigaste laget att gå i pension. Men de funderingarna får vi ta först i oktober, när överlämnandet är klart. Vi är också öppna för förslag! 

Med rivningen av Centro Forestal Sueco försvinner en plats som spelat en nyckelroll i svenskkolonin. Här har arrangerats en mängd olika evenemang genom åren, från det traditionella nationaldagsfirandet till de populära SWEA-mässorna i "casitan" de senaste åren. SWEA Marbella är en av de föreningar som drabbas av stängningen och tvingas söka sig till andra platser för sina möten och evenemang. 

Det är lätt att bli nostalgisk när anläggningen försvinner. En av dem som har flest minnen förknippade med CFS är tidigare föreståndaren Birgit Gumaelius, som gick i pension 2002. Hon bor sedan dess i San Pedro Alcántara. 
– Jag fick jobbet som föreståndare på en platsannons i Aftonbladet. På den tiden arbetade jag på hotell i Rättvik och det var många tillfälligheter som gjorde att jag hamnade här, berättar Birgit. 

Birgit Gumaelius ledde Centro Forestal Sueco i nära 30 år och bodde själv på anläggningen. Hon insåg så småningom att hon inte skulle flytta tillbaks till Sverige och skaffade sig redan 1986 sin nuvarande lägenhet, i centrala San Pedro. 
– Visst är det tråkigt att anläggningen ska rivas, men det är så länge sedan jag arbetade där att det faktiskt inte känns något speciellt. 

Birgit Gumealius var en viktig drivkraft inte bara för Centro Forestal Sueco utan även inom svenskkolonin. När hon gick i pension blev hon avtackad av dåvarande ambassadören Lars Grundberg, som förärade henne med en förtjänstmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet "För långvarig uppskattad arbetsinsats". Några månader senare tilldelades hon även Sydkustens utmärkelse Årets Svensk på Costa del Sol. 

Birgit delar många minnen med andra kustsvenskar, som nationaldagsfirandet med dåvarande konsuln Stig Öberg och i närvaro av prinsparet Carl och Kristine Bernadotte. I minnet finns även de många gudstjänsterna som hölls på anläggningen av Svenska kyrkan och andra evenemang. Däremot har Birgit ett annat minne som få svenskar känner till, men som har anknytning till ett av de mest dramatiska kapitlen i svensk nutidshistoria. 
– Riksdagens dåvarande talman Ingemund Bengtsson vistades på CFS när Olof Palme mördades. Han var även ordförande för Stiftelsen Centralfonden och på besök vid tidpunkten, berättar Birgit. 

Det var genom en anställd som Birgit nåddes av nyheten sent på kvällen om mordet på Olof Palme. Hon klädde på sig i en hast och rusade iväg till villan, där Bengtsson sov. 
– Två guardiacivilpoliser vaktade utanför och först ville de inte släppa in mig. De trodde jag skämtade när jag berättade att Sveriges statsminister just blivit skjuten. 

Det var Birgit som tvingades väcka talmannen och framföra nyheten. 
– Jag tror att Ingemund Bengtsson satt tyst i minst tio minuter innan han reagerade. 

Även de två guardiacivilpoliserna utanför hade vid det laget insett allvaret av situationen och snart fanns ett dussintals andra poliser på plats. Ingemund Bengtsson åkte tillsammans med Birgit i ilfart med poliseskort till Málaga flygplats, där talmannen hämtades av ett regeringsplan. 
– Jag har även fått hantera ett flertal dödsfall av gäster på Centro Forestal Sueco genom åren, minns Birgit. 

Birgit Gumaelius drev CFS under de beryktade GIL-åren. Hennes första kontakt med borgmästaren Jesús Gil y Gil var minst sagt underlig. 
– Jag träffade inte honom personligen, men en dag kom Gils chaufför in på mitt kontor och berättade att borgmästaren regelbundet passerade och inte tyckte om vår skylt, ute vid huvudvägen. Gil klev själv inte ur bilen, men jag svarade chauffören att om borgmästaren inte gillar skylten så får han väl blunda då! 

En gång blev Birgit också erbjuden en muta. 
– Det var en byggare som erbjöd mig kontanta pengar och han såg ut som ett frågetecken när jag inte tog emot dem. Jag anmälde incidenten vid nästa styrelsemöte och det är också enda gången det skedde. 

För Birgit är de roligaste minnena de många nöjda gäster som hon haft genom åren. Hon har fortfarande kontakt med några. 
– Våra rehab-gäster kunde vistas upp till tre gånger, mellan fyra och sex veckor varje gång. Många hade sin hustru med sig och vi hade särskilda aktiviteter för sällskap, berättar hon. 

Även Lotta Karlsson framhäver de nöjda gästerna som den stora behållningen och det som motiverat henne mest att driva anläggningen. 
– Det gäller både rehab-gäster och konferensgrupperna. Vi har en mängd gäster som kommer ned varje år och som är förfärade över att anläggningen ska rivas. 

Förutom personal och gäster hyser en rad svenska barnfamiljer många minnen från CFS. Under flera år inrymde anläggningen nämligen Svenska skolan i Marbella. Restaurangen fungerade även som skolmatsal och eleverna upp till årskurs sex kunde njuta av de stora öppna ytorna. Skolan flyttade för snart två år sedan till nuvarande lokalerna i området La Alzambra. 

De nya ägarna Investin Plc har annonserat byggandet av ett lyxhotell på den 36 800 kvadratmeter stora tomten. Allt det gamla ska bort, inkluderat den pittoreska villan och den stora solenergianläggningen som är en av de sista stora investeringarna som gjorts på Centro Forestal Sueco. 
– Vi måste göra oss av med allt lösöre under september. Alla som är intresserade av begagnade möbler och annat är välkomna att titta förbi och fynda. Här gäller först till kvarn, betonar Lotta Karlsson.

Den kvarvarande personalen på Centro Forestal Sueco tar farväl 30 september klockan 12.00, då nycklarna överlämnas till de nya ägarna. Resten är redan historia.

---------------------------------------------------- 

Nästa fas:

-------------------------------------------------------------------

Centro Forestal Sueco, affären har gått i stå


Den 1 oktober skulle nycklarna till det svenska rehabcentret CFS i Marbella ha lämnats över till en grupp brittiska investerare. Men i verkligheten är inte affären slutförd. Nu riskerar hela affären med Centro Forestal Sueco som har varit i svenska händer i nära 40 år hamna i domstol. 

Svenska Magasinet kan idag avslöja att affären mellan stiftelsen Centralfonden och de brittisk köparna tycks ha gått i stöpet. Det enda som har betalats är en handpenning på cirka 1,2 miljoner euro och där tycks affären sluta, säger en källa till Svenska Magasinet. 

Ägare till CFS Marbella är stiftelsen Centralfonden. I styrelsen sitter representanter för staten, Skogsindustrierna och facken (Pappers, GS, Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer). I stället för ett svenskt rehabiliteringscenter skulle det bli lyxbostäder på det attraktiva området som ligger utmed den gyllene milen mellan Marbella och Puerto Banús. 

Svenska Magasinet har idag talat med styrelserepresentanter som bekräftar att affären har gått i stå. Ämnet är känsligt och ingen vill kommentera ”affären” offentligt. I stället talas det om juridiska frågor och om ett fall som är på väg till spansk domstol. 
Fortsättning lär följa.

----------------------------------------------------------------------

Ett beslut i denna tråkiga historia förväntas från Spansk domstol i sommar.


Jag tycker uppriktigt sagt synd om Lotta o Ingvar som under lång tid lagt ned hela sin själ i CFS.
Nu vet de varken ut eller in.

Tänk så många som blivit rehabiliterade här nere.
Vi har genom åren sett många exempel på det.

Lev väl!

5 kommentarer:

 1. Trist historia och speciellt för värdparet, men samtidigt tur för er, för då fick ni stå på samma plats igen! Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Så ledsamt att det inte kan få vara kvar... såå trista för dem som drivit anläggningen.
  Kanske sista tillfället för er att stå där nu.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Tänk att allt som är bra ska försvinna!
  Passa på o njut sista tiden ni är där!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Tragiskt, just när ni haft det så bra. Kram

  SvaraRadera
 5. Lite trist när det blir sådär. Kram

  SvaraRadera