tisdag 26 januari 2016

Jordbävning

hade vi i går morse!
Första gången i livet som jag upplevt en jordbävning!

Centrum låg 14 mil ute till havs som tur var.

Dessutom 33 kilometer under ytan.

Jag vaknade tidigt i går morse, 05.25, av att hela bobilen gungade.Jag funderade först på om jag hamnat på en båt ute på Medelhavet.Jag funderade sedan på om några stod och puttade på bilen.Jag hörde inga röster och fattade ingenting.Bilen gungade på längden vilket nog är omöjligt att åstadkomma med handkraft.Hela bobilen gungade kraftigt!
Jag tittade på Irene men hon låg stilla.Det upphörde efter ett tag och jag somnade om.
Vi pratade om det när vi vaknat och kom fram till att jag nog hade drömt.
På förmiddagen berättade Lotta att det hade varit en jordbävning.Det var ett kraftigt skalv, 6,6 på skalan, men ingen kom till skada då skalvet hade sitt centrum ute till havs.
Nu när vi vet att ingen kom till skada,vilken häftig upplevelse, mitt livs första jordskalv!
Här en artikel ur GP:---------------------------------------------------------
Tidigt på måndagsmorgonen vaknade invånarna i spanska Málaga upp till ett kraftigt jordskalv. Epicentret var ute i Medelhavet och ingen uppges ha skadats. 
– Lamporna skakade så in i bänken, säger göteborgaren Christer Hvarfvenius.


En jordbävning som mätte 6.3 på richterskalan ägde rum i södra Spanien. Skalvet hade sitt epicentrum i Medelhavet mellan Spanien och Marocko och märktes av på fastlandet i båda länderna, enligt Sky News
– Man märkte när man vaknade att det skakade kraftigt, säger Christer Hvarfenius från Göteborg som bor i Nerja, 4,5 mil utanför Malaga till, GP.
Enligt Christer följdes skalvet av flertalet efterskalv och eftersom hans lägenhet var belägen på sjunde våningen beslöt han att gå ut på stan för att hamna i säkerhet. 
– Jag gick till ett av de nattöppna kaféerna. Man märkte att många vaknat och att folk hade blivit väldigt förvånade, säger han
Trots det kraftiga skalvet märkte han inte av några skador. Och enligt Sky News ska inga skador ha rapporterats men en del hushåll är utan el och skolorna i regionen håller stängt i förebyggande syfte.
– Jag har varit med om ett liknande skalv innan när jag var i Los Angeles, så jag är förvånad över att inget verkar ha gått sönder. Men man känner sig väldigt liten när ett sådan här skalv sker, säger Christer Hvarfvenius.

-------------------------------------------

Det var en upplevelse jag aldrig varit med om och jag fattade det först efteråt!


Lev väl!

8 kommentarer:

 1. Tänkte på er när jag läste om jordbävningen. Ta hand om er. Kram

  SvaraRadera
 2. Riktigt läskigt det där med jordbävningar. Tänkte direkt på er när jag läste om den.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Veva ner alla stödben så ni står säkert! :-)

  Ha det gott o njut....Kram

  SvaraRadera
 4. Kändes väldigt konstigt måste jag säga. Läser man tidningarna från Sverige så har alla olika versioner, det ända som stämmer är att skalvet låg utanför Melilla. :))

  SvaraRadera
 5. Hua hua det är riktigt otäckt när det börjar röra på sig och man inte förstår vad som händer. Vi här uppe i norr är inte heller beredda på en sådan "rörelse". Första gången jag var med om det var i Kashmir då jag vaknade upp och såg hela husväggen röra på sig. Andra gången var i Marmaris, Turkiet och skulle precis kliva ut på balkongen 4 trappor upp, det kändes lite läskigt måste jag säga. Som tur vart det inga skador vid något av dessa tillfällen.
  Var rädda om er
  Kram

  SvaraRadera
 6. Förstår att det var lite läskigt när husbilen gungade på längden som ibland den gör när man är ute och kör. Det är, som tur är, inte särskilt ofta som det är jordbävningar i den delen av klotet.

  SvaraRadera
 7. Det måste varit riktigt otäckt! Vi körde bara ett par tre par veckor efter skalvet i Murcia, för några få år sedan. Jag tyckte det kändes läskigt, att köra genom tunnlarna, tänk om det händer igen, var min tanke. Var rädda om er!

  SvaraRadera
 8. Vi uppehöll oss i Sanlucar och kände ingenting.......bra att det inte blev värre......

  SvaraRadera