Vi var sugna på riktig hemlagad husmanskost.
Lingon.
Text från Wikipedia:
Lev väl!
Kålhuvud.
Färs.
Detta är de två huvudingredienserna.
Tillbehör.
Pressgurka.
Dags för ugnen.
Gott.
Kåldolmar är en svensk variant av maträtten vinbladsdolmar. Dolmar tillagade med vitkål istället för vinblad förekommer också i flera andra länder, framför allt i Östeuropa och Turkiet.
I Sverige tillagas kåldolmar oftast på följande sätt: Köttfärs blandas med kokt ris, salt och peppar. Blad från ett kokt vitkålshuvud skalas av. En klick av färsblandningen läggs som fyllning i ett kålblad som rullas ihop till ett paket. Dolmen kan brynas i en stekpanna för att sedan efterkoka i en kastrull, eller också steker man alla kåldolmar på en gång i en panna i ugnen. Ofta används sirap vid stekningen för färg och smak.
Det äldsta belägget för att dolmar har tillagats i Sverige är ett recept på just "Dolma" i Cajsa Wargs berömda kokbok (1765 års upplaga), tillagade på orientaliskt vis med vinblad, nötfärs (ej fläsk) och pressad citron. Receptet finns bevarat i original på Kungliga biblioteket i Stockholm. Enligt en obekräftad teori var det svenskar i Karl XII:s tjänst som tog med sig såväl maträtten som namnet ("dolma" är turkiska för "fylld") från Bender eller Adrianopolis, båda orter i dåvarande Osmanska riket där kungen och armén uppehöll sig under längre tid. Andra importer från samma tid tros vara bruket av kaffe, maträtten köttbullar (köfte) och ordet kalabalik, ett ord som bara förekommer i det svenska och det turkiska språket. Enligt en alternativ teori kom rätten till Sverige med de turkar som medföljde svenskarna från Osmanska riket till Sverige för att se till att de stora lån som svenskarna hade tagit betalades tillbaka. Även om det är oklart exakt hur rätten tog sig till Sverige under det tidiga 1700-talet så är det klart att vanan att laga vinbladsdolmar kom hit i samband med kungens mer än fem år långa exil i det Osmanska riket, samt att kåldolmar är en vidareutveckling och försvenskning av vinlövsdolmar. Cajsa Warg kan ha spelat en nyckelroll. Hon arbetade som husmamsell hos den tysk-svenska familjen Klinckowström, som var högt uppsatta i rikets administration och som umgicks i de kretsar av män som varit med kungen i Ryssland och Turkiet. Mot slutet av receptet i hennes kokbok tipsade hon också om att den som inte hade tillgång till vinblad (de var dyra!) istället kunde använda förvällda kålblad.
Så var det med det.
Kåldolmar är gott. Mina tankar går till mamma, som gjorde många såna middagar till oss.
SvaraRaderaRiktigt god kost det!
SvaraRaderaKram
Snart får du döpa om bloggen till Lennarts Matresor
SvaraRaderaMums ... härligt med hemlagat! Kåldolmar är riktigt gott och självklart ska det vara rårörda lingon till!
SvaraRaderaKram